10 nejčastějších mýtů o antikoncepci

Znáte nejčastější mýty o hormonální antikoncepci? Přibírá se po hormonální antikoncepci na váze? Škodí její dlouhodobé užívání? Odpovědi naleznete v našem článku.

Hormonální antikoncepce je nepřirozená a nebezpečná

Naopak užívání hormonální antikoncepce má na zdraví ženy příznivý vliv. Moderní přípravky hormonální antikoncepce snižují riziko rakoviny vaječníků a děložní sliznice o 40 nebo až 60%, toto se týká přípravků stzv. nízkými dávkami estrogenů

Čím méně hormonů antikoncepce obsahuje, tím lépe

Uvádí se, že optimální denní dávka 20 až 35 mikrogramů ethinylestradiolu. Tato dávka je optimální pro ženský organismus jak z hlediska příznivých, tak i nepříznivých účinků. Doposud se neprokázalo, že by další snížení dávky hormonů znamenalo zároveň další snížení rizik.

Po hormonální antikoncepci se přibírá na váze

V současné době je na trhu velké množství nízko hormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti. Je pravdou, že u některých žen mohou gestageny zvýšit chuť k jídlu. Jiné ženy zase mohou být citlivé na estrogenní složku, která může způsobit zadržování tekutin v těle. V tomto ohledu je nejspolehlivějším gestagenemdrospirenon, který se svým profilem nejvíce podobá přirozenému progesteronu, a zabraňuje zadržování tekutin v těle ženy.

V užívání hormonální antikoncepce je nutné dělat pauzy

Přestávky na tzv. „pročištění“ v užívání antikoncepce nemají žádný význam – kombinovanou hormonální antikoncepci může zdravá žena užívat dlouhodobě. Naopak tzv. dlouhé cykly (užití 3 a více měsíčních balení po sobě (tedy bez menstruační pauzy) je dnes doporučováno řadou odborníků.

Po čase je vhodné antikoncepci změnit

Pokud je žena zdravá a je se svým přípravkem hormonální antikoncepce spokojená, nemá zásadní důvod ho měnit. Je však pravdou, že v současnosti jsou na trhu přípravky, které nabízejí daleko víc než „jen“ ochranu před neplánovaným otěhotněním. Sem patří především přípravky hormonální kontracepce, které obsahují gestagen s tzv. přidanou hodnotou, např. drospirenon či dienogest.

V týdenní pauze se účinnost hormonální antikoncepce snižuje

Hormonální antikoncepce chrání před nežádoucím otěhotněním v týdenní pauze, během které se její užívání přerušuje, úplně stejně jako ve dnech, kdy se užívá. Důvodem je zablokování ovulace v cyklu předcházejícím i v cyklu následujícím.

Dlouhodobé užívání antikoncepce škodí

Ačkoli se čtyři z deseti žen domnívají, že dlouhodobé užívání antikoncepce je škodlivé a bude mít negativní vliv na jejich pozdější schopnost otěhotnět, je to nesmyslná fáma. Statistiky ukazují, že padesát procent žen otěhotní do tří měsíců po vysazení antikoncepce.

Užívání antikoncepce po čtyřicítce je riskantní

Ne, pokud jste zdravá. V tom případě ji můžete brát až do menopauzy. Pokud je vám ale víc než 35 let a kouříte, nebo máte vysoký krevní tlak, či dlouhodobou cukrovku, s užíváním antikoncepce výrazně narůstá riziko srdečního onemocnění nebo mrtvice.

Jedna zapomenutá pilulka nevadí

Antikoncepční pilulky chrání před nechtěným těhotenstvím na 99%. Kdo je ale nebere pravidelně, dost riskuje. S každou zapomenutou tabletkou výrazně klesá ochranný efekt.

Hormonální antikoncepce tlumí chuť na sex

Obsah hormonů v současné antikoncepci je tak minimální, že o nějakém ovlivnění sexuálního apetitu nemůže být řeč. Ženy, které obviňují antikoncepci ze snížené chuti na sex, by měly vždy nejdříve zvážit, zda nejsou na vině jiné faktory – partner, citové rozpoložení, stres nebo jiné psychické a vztahové problémy. Opět platí, že má-li žena při užívání antikoncepce pocit snížení libida, nabízí se změna preparátu.

MUDr. Jan Vondráček

Gynekologická poradna

Dobrý den pane doktore, jsem v sedmém měsíci těhotenství a mám stále výtok. Je světlý, ale problém je v tom, že cítím nepříjemné pálení při močení, a když se chceme s manželem milovat, tak mě to také bolí. Moje gynekoložka mě odbyla, že výtok v těhotenství je normální. Poradíte mi, co mám dělat? Děkuji za odpověď.
Jarmila, Praha

Výtok je do jisté míry v těhotenství normální. Ve většině případů se jedná o zvýšenou fyziologickou vaginální sekreci, čili o průhledný, bezbarvý, nesvědivý výtok, který nepůsobí...

Sexuologická poradna

Je mi 32 let a již 5 let žiji pravidelným sexuálním životem(3x týdně). Poslední půl roku ale po styku a někdy i při styku cítím nepříjemné pálení a řezání. Co může být příčinou a nechá se to nějak řešit?
Anita,K.Vary

Příčin může být celá řada, například nedostatečné zvlhčení při pohlavním styku nebo přidružené zánětlivé onemocnění pochvy. V každém případě byste měla začít u gynekologa, který zjistí, zdali není problém v této oblasti a podle výsledku vyšetření se uvidí. Často...